Zorgeloos je eigen boot verhuren
Datum: 02-06-2022
Je eigen boot verhuren is een eenvoudige manier om iets extra’s te verdienen als je zelf niet met je boot kunt varen. Waarom in de haven laten liggen of in je opslag als je er iemand anders een plezier mee kunt doen en jij er iets aan kunt verdienen? Maar hoe verhuur je nu je boot, wat komt hierbij kijken en waar moet je rekening mee houden? Dat vertellen wij je graag.
Waarom je boot verhuren?
Waarom zou je je eigen boot verhuren vraag je je misschien af. Als jij een boot hebt maar hem eigenlijk niet gebruikt, kun je ervoor kiezen om hem te delen. De opbrengst hiervan kan de kosten voor de ligplaats, onderhoud van je boot en/of je verzekering dekken. Bij GoBoat kun je op een laagdrempelige manier je boot aanmelden en in contact laten komen met huurders. Het voordeel om je boot te verhuren bij ons is dat wij een legitimatie check doen.
Zorg voor de juiste verzekering
Het is belangrijk dat je voordat je je boot aanmeldt om te verhuren checkt of deze verzekerd is voor verhuur. Je kunt dit bij je huidige verzekeraar controleren, als je dit niet bij je huidige verzekeraar kunt doen, dan biedt DMW uitkomst. Ze bieden al meer dan 35 jaar bootverzekeringen aan op maat. Let erop dat je als verhuurder altijd zelf verantwoordelijk bent voor de acceptatie van de huurder. Je kunt er ook voor kiezen dat de huurder zelf de verzekering moet regelen.
Controleer contactgegevens
Wij adviseren je om altijd een kopie van de legitimatie van de huurder te vragen, zo heb je de gegevens van degene bij de hand mocht er iets misgaan en kun je controleren of dit ook echt de persoon is waarmee je contact hebt. Controleer ook altijd van te voren samen de boot op eventuele schade, zodat jullie beide weten welke plekjes er al zaten voordat je overgaat tot verhuur. Neem op dit moment ook gebruik van de gelegenheid om de huurder uitleg te geven over je boot en welk type brandstof hij verbruikt.
Plattegrond en labels
Het kan ook handig zijn om bepaalde zaken te voorzien van een label. Geef duidelijk aan wat open en wat dicht is bij bijvoorbeeld de gaskraan en wellicht kun je instructies achterlaten voor je eventuele toilet of douche. Maak een lijst van alles wat aan boord is, zo kun jij makkelijk checken of alles nog aanwezig is en weet de huurder wat er aanwezig is en waar hij eventueel gebruik van kan maken. Ook is het handig om een plattegrond van de boot te maken met waar overal is, zoals stopcontacten, maar ook de inlaat voor water en brandstof. Voor jou is alles misschien vanzelfsprekend, maar voor een huurder kan alles nog nieuw zijn of op een andere plek zitten dan dat hij gewend is.
Vaarbewijs
Afhankelijk van je motor en de grote van je boot kan het zijn dat je in het bezit van een vaarbewijs moet zijn om te mogen varen met je boot. Wellicht vind je het ook fijner om te weten dat iemand in het bezit is van een vaarbewijs, zodat hij zich goed aan de regels kan houden op het water en weet wat hij in bepaalde situaties moet doen. Vraag dus ook aan de huurder of ze hier een kopie van kunnen sturen.
De juiste informatie en prijs
Meld eventueel aan de havenmeester dat je je boot verhuurt, voordat hij denkt dat er iemand met je boot vandoor gaat. Nog een tip is om van te voren goed te bedenken wat je als prijs instelt, kijk even naar vergelijkbare boten in de regio wat zij ervoor vragen. Met een aantrekkelijke prijs kom je uiteindelijk verder en aan meer huurders dan als je maar een keer in het jaar voor een hoge prijs een huurder hebt. Hoe meer informatie je aan je advertentie toevoegt en goede foto’s des te duidelijker het voor de huurder is en des te minder vragen je krijgt.
Als je bovenstaande punten uitvoert kun je makkelijk en zorgeloos via GoBoat je eigen boot verhuren. We weten dat er het een en ander bij komt kijken en als je de situatie niet vertrouwt, mag je de huurder uiteraard altijd weigeren. Maak duidelijke afspraken en zorg voor de juiste verzekering en dan kun jij zorgeloos je eigen boot verhuren.